SZC logo

Bajai Szakképzési Centrum

OM kód: 203028/016 | 6500 Baja, Köztársaság tér 1

Intézmény logo

Bajai SZC Bányai Júlia Technikum és Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokTeamsKRÉTA

Ökoiskola

Ökoiskola

Ökoiskola logoja

 

Öko iskola – beszámoló - jövőkép

A környezettudatos gondolkodást nem lehet elég korán elkezdeni, hiszen a jövőnk legnagyobb kihívásai várhatóan összefüggenek majd az erőforrások szűkösségével és a környezetszennyezés következményeivel. A környezettudatos szemléletmód elterjesztése kulcsfontosságú a jövőnk szempontjából. A lehető legtöbb embernek kell felismernie, hogy a minket körülvevő élő és élettelen környezet, valamint a rendelkezésünkre álló erőforrások egyaránt értékeket képviselnek, amiket óvni és védeni kell. Ennek a gondolkodásmódnak az elsajátítását a lehető legfiatalabb korban, már kisiskolásként el kell kezdeni, hiszen ebben az életszakaszban a legkönnyebb tartósan rögzült értékrendet kialakítani. A középiskoláknak folytatni szükséges a megkezdett környezeti nevelést és utat mutatni a tanulóknak a biztonságos és élhetőbb világ felé.

Intézményünk is a környezettudatos szemléletmód mentén kíván a tanulóinkkal közösen egy élhetőbb környezet megteremteni, mind az iskola falain belül és azon túl is.

Hiszünk a szemléletmód elterjesztésével szebb és élhetőbb környezetet tudunk biztosítani a mai és felnövekő generáció számára.

 1. Díszcsomagoló szakkör és verseny:

Fontosnak tartjuk ezt a tevékenységet az iskola életébe beépíteni. Közös munka, szórakozás is egyben. Fejleszti a finommotorikát, kreativitást. A környezettudatos gondolkodást a szakkörön és versenyeken is előtérbe helyezzük, hiszen újrahasznosított anyagokkal próbáljuk szebbé varázsolni a kész díszasztalainkat. Főként a természetes anyagokat használjuk fel a munka során.

 1. Rendezvényszervezés:

Intézményünk a kereskedelem és vendéglátás területén folyamatosan szervez iskolán belül és kívül programokat, versenyeket. Fő elemei a díszasztalok készítése, dekorációk.

Az események szervezése és kivitelezése/lebonyolítása során nagy hangsúlyt fektetünk a környezettudatos gondolkodásnak. Az asztalokon megjelenő díszítő elemeknek, dekorációknak természetes anyagoknak (raffia, fa, kerámia, merítettpapír, kosár) kell főként lennie.

 1. 72 óra kompromisszum nélkül:

A 72 óra kompromisszum nélkül egy szociális önkéntes akció, amelyet a három történelmi keresztény egyház szervez. Az akció Magyarország fiatalságát hívja közös összefogásra, hogy együtt tegyünk másokért, környezetünkért. Országszerte fiatalok kisebb-nagyobb csoportjai három napon, azaz 72 órán keresztül teljesítenek közhasznú feladatokat: intézmények, játszóterek felújítása, erdőtakarítás, szociális segítségnyújtás, kulturális műsorok szervezése különböző közösségeknek (fogyatékkal élők, idősek stb.).

Iskolánk a felhívásra szívesen jelentkezett, mi is szerettünk volna tenni a szűkebb környezetünkért. Vállaltuk, hogy megújítjuk iskolánk régi külső padjait, felújítottuk kabinet termeinket, virágokat ültettünk a termeinkbe és madáretetőket készítettünk újrahasznosított anyagokból. Szebbé varázsoltuk környezetünket és kellemes 72 órát töltöttünk együtt.

 1. Kisfilm készítése a környezettudatosság jegyében:

Oktatóinkkal karöltve elhatároztuk, hogy videófilmet készítünk a youtube csatornára.

Téma: karácsonyi ajándékok csomagolása természetes alapanyagok felhasználásával. Itt is szerettük volna bemutatni, hogy újrahasznosított alapanyagokkal esztétikus díszcsomagolásokat tudunk készíteni. Oktató videóink segítenek elkészíteni és ötleteket adni az ünnepi ajándékok dekorációihoz.

 1. Diákönkormányzatunk rendszeresen foglalkozik a környezettudatos gondolkodás elmélyítésével.
 • évente két alkalommal hirdetünk osztályszépségversenyt előre kiírt témában (karácsony, húsvét, Valentin nap, tavaszra várva st.) egyik fontos szempont a környezettudatos díszítőelemek felhasználás
 • Föld napja alkalmával készítünk teszteket, játékos feladatokat
 • Szemét fogócska! – városunkat egy-egy területen megtisztítjuk az elszórt hulladékoktól
 • Szedd magad! – szelektív hulladék gyűjtőket kerestünk fel a város területén és helyeztük el a hulladékokat a megfelelő hulladékgyűjtőbe. Város kijelölt pontjain szedtük össze az eldobott szemetet.
 1. A II. Kárpát -medencei Kindler Láng fenntartható fejlődés tanulmányi verseny:

Téma:

 • Fókuszban a hulladék
 • Fentartható fejlődés a családon belül
 1. „Gyermekek a virágos intézményekért”:

Intézményünk számára fontos a környezetünk megjelenése, így nagy hangsúlyt fektetünk a szépítésre. A dekoráció mellett elengedhetetlen a környezettudatos gondolkodás. A növények ültetésére nagy hangsúlyt fektetünk, mind  az épületen belül és kívül is. Fűszerkertet is létesítettünk, hiszen vendéglátós iskola révén nem csak szép, de hasznos is konyhakert. Tanulók megismerhetik a különböző növények jótékony hatásait, gondozását, felhasználását. Oktatók irányításával próbáljuk a közösséget a virágok és haszonnövények megismerésére nevelni.

 1. Testnevelés munkaközössége a mobilitás jegyében:

Közösségünk számára fontos a mozgás és egészségtudatos gondolkodás. Formáljuk a közösséget együtt. Nem csak a testnevelést oktatók elkötelezettek az egészséges életmód irányába, de a tantestületünk nagyrésze sportol, fejleszti testi és lelki egészségét. Példát mutat a többi oktató számára és a tanulóink számára is. Egész évben folyamatos programokat szervezünk mind a tanulóinknak bent az épület falain belül és kívül is egyaránt. Séta, kerékpározás, futás mind arra ösztönzi a fiatalokat, hogy ne a az autót válasszák iskolába járásra, hanem más módon közlekedjenek, így óvhatjuk hosszú távon környezetünket.

 1. Takarékos energiafelhasználás:

Egész intézmény területén energiatakarékos izzók kerültek beépítésre.

 1. Hagyományaink ápolására nagy hangsúlyt fektetünk.
 • kulturális eseményeken való részvétel
 • bajai halfőző fesztiválok részvétele
 • halfőző verseny iskolák között
 • táncház szervezése
 • Bácskai Viadal iskolánk hagyományainak megőrzésé a kereskedelemben és a vendéglátásban.
 1. Apáczai fejlesztés hátrányos helyzetű tanulóknak:

A fejlesztő program keretén belül megismerkednek a tanulók a fenntartható fejőses fontosságával. Foglalkozásokon beszélgetés keretén belül megnézzük szűk és tágabb környezetük milyen módon járul hozzá a környezetük megóvásához.

Jövőben szeretnénk több kulturális programot létrehozni más tagintézményekkel és testvérvárosunkkal. Saját hagyományainkat erősíteni, mind a vendéglátás mind a kereskedelem területen.

 

Képgalária az eddigi munkáinkból. (válassza az ÖKOIKOLA címkét)

 

 


Partnereink

SZC logo

Bajai Szakképzési Centrum


Bajai SZC Bányai Júlia Technikum és Szakképző Iskola

6500 Baja, Köztársaság tér 1

Telefon: +3679322218

E-mail: titkarsag@banyaiiskola.hu

OM azonosító: 203028/016

Felnőttképzési nyilvántartás száma: 156515


2024Bajai SZC Bányai Júlia Technikum és Szakképző Iskola