SZC logo

Bajai Szakképzési Centrum

OM kód: 203028/016 | 6500 Baja, Köztársaság tér 1

Intézmény logo

Bajai SZC Bányai Júlia Technikum és Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokTeamsKRÉTA

Hírek

2024. márc. 25.


makronom.eu

    OECD: előrelépett Magyarország a gyakorlatorientált szakképzésben

    Megjelent a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 2024-es jelentése hazánk gazdaságáról. Az országtanulmány elismeri, hogy a korábbi, szakképzésre vonatkozó ajánlással kapcsolatban előrelépés történt, és elismerően szól a megújult magyar rendszerről, kiemelve a gyakorlatorientáltságot és a kurzusokat követő gyors elhelyezkedési rátát.

    OECD: előrelépett Magyarország a gyakorlatorientált szakképzésben

    A 2021-es ajánlás lényege az volt, hogy ezen intézmények finanszírozását Magyarország kösse össze közvetlenül a duális képzéssel, és csak abban az esetben indítson bármilyen foglalkozást, amennyiben a tanulónak munkaalapú tanulási, azaz duális képzőhelynél szakoktatási munkaszerződése van. Az OECD idei jelentése kiemelte: a duális rendszerben a vállalatok iskolaként működnek, és finanszírozást a szakképzési munkaszerződéses tanulók után kapnak. 

    Az anyag elismerően mutatja be, hogy a szakképzésben a diákok rendkívül magas aránya – amely szignifikánsan magasabb, mint a 45 százalékos OECD-átlag – vesz részt duális, munkaalapú oktatásban.  

    Kiemeli továbbá, hogy a felső középfokú szakképzésben végzettek foglalkoztatási rátája kiemelkedően magas, jobb, mint az általános felső középfokon, azaz a gimnáziumokban végzetteké.  

    Az országtanulmány ajánlásként fogalmazza meg, hogy a szakképzési programok a jelenleginél szélesebb körből biztosítsanak továbblépést a felsőoktatásba.  

    A javaslatot kielégítő lépések egyébként már megszülettek: a bevezetett okleveles technikusképzés és az előzetes hallgatói jogviszony is ezt szolgálja. 

    Az OECD célja a tagállamok sikeres szakpolitikáinak támogatása a legjobb gyakorlatok összegyűjtésével, rendszeres előrejelzések, statisztikák, elemzések készítésével és publikálásával. A szervezet minden tagállamáról rendszeresen készít gazdasági országtanulmányt, amely átfogó, objektív képet kíván adni a gazdasági és strukturális folyamatokról, egyúttal nem kötelező érvényű ajánlásokat fogalmaz meg a gazdaságpolitikákat érintően. 

     

    Forrás: Hazánkban az OECD-s átlagnál többen vesznek részt munkaalapú tanulásban (makronom.eu)

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLATTAL A VÁROSÉRT, AZ EGÉSZSÉGÉRT

    KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLATTAL A VÁROSÉRT, AZ EGÉSZSÉGÉRT

    A múlt hétvégén, immáron 14. alkalommal rendezték meg Baján a Mogyi Kikelet Félmaraton utcai futóversenyt, mely Baja legnagyobb szabadtéri sporteseménye. Idén több, mint 1400 nevező jött el a versenyre.

    2024. ápr. 14.


    Horváth Anett

    DIGITÁLIS TÉMAHETET ZÁRTUNK

    DIGITÁLIS TÉMAHETET ZÁRTUNK

    Az országosan meghirdetett Digitális témahét alkalmából minden évben kitalálunk programokat tanulóink számára.

    2024. ápr. 13.


    Horváth Anett

    KÖLTÉSZET NAPJA: VÁROSI VERSÜNNEP ISKOLÁNKBAN

    KÖLTÉSZET NAPJA: VÁROSI VERSÜNNEP ISKOLÁNKBAN

    Több év kihagyás után iskolánk fontosnak gondolta, hogy újjáélesszük városunk egyik legszebb hagyományát, a középiskolások közötti városi szavalóversenyt.

    2024. ápr. 12.


    Horváth Anett


    Partnereink

    SZC logo

    Bajai Szakképzési Centrum


    Bajai SZC Bányai Júlia Technikum és Szakképző Iskola

    6500 Baja, Köztársaság tér 1

    Telefon: +3679322218

    E-mail: titkarsag@banyaiiskola.hu

    OM azonosító: 203028/016

    Felnőttképzési nyilvántartás száma: 156515


    2024Bajai SZC Bányai Júlia Technikum és Szakképző Iskola